Emeklilik sistemi değişiyor! Yapılacak düzenlemenin detayları netleşmeye başladı
2024 Yılı Bitmeden Emeklilik Sisteminde Köklü Değişiklikler Geliyor: Yaş Sınırı ve Prim Kesintileri Gündemde
2024 yılı sona ermeden hayata geçirilmesi planlanan emeklilik sistemi reform paketi, sigorta prim günleri ve prim ödeme şekillerinde köklü değişiklikler öngörüyor. Yeni düzenlemeyle kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında emekli olmak zorunda kalacak. Bu yaş zorunluluğu, reform yasasının yürürlüğe girmesiyle sigorta başlangıcı yapılanları kapsayacak ve çoğunluğu 2000 yılı sonrası doğanlar bu sisteme tabi olacak.
Reform paketi, emeklilik sistemine yeni katılanlar için kalıcı değişiklikler getirirken, mevcut emeklilerin sorunlarına da çözüm önerileri sunacak. Bu düzenlemeyle, emeklilik aylıkları sigorta prim gününe dayandırılacak ve en düşük emekli maaşı veya kök emekli aylığı gibi kavramlar ortadan kalkacak.
Tamamlayıcı Emeklilik ve Kıdem Tazminatı
Mevcut çalışanlar içinse tamamlayıcı emeklilik sistemi devreye girecek. 2017’den beri uygulanan Otomatik Katılım Sistemi genişletilerek, işverenlerin de katkıda bulunduğu ikinci basamak emeklilik sistemi oluşturulacak. Bu sistem devreye girdikten sonra Otomatik Katılım Sistemi sona erecek. Tamamlayıcı emeklilik kapsamında, çalışanlar emekliliğe hak kazandıklarında hem kıdem tazminatı alacak hem de devletin sunduğu emekli maaşı ve bireysel emeklilik birikimlerinden faydalanacak.
Çalışan Emeklilere Prim Kesintisi
Reformun bir diğer önemli maddesi, çalışan emeklilerden kesinti yapılması. Yeni modele göre, halen çalışmaya devam eden 2 milyondan fazla emekliden yüzde 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi kesilecek. Bu kesinti, emeklilik maaşlarını almaya devam eden çalışanları etkileyecek. Türkiye'deki çalışan emeklilerin büyük çoğunluğunu erkekler (1 milyon 797 bin 390 kişi) oluştururken, kadın çalışan emeklilerin sayısı ise 225 bin 621 olarak belirtiliyor.
Sosyal Yardım ve Destekler
Yeni sistemde en düşük emekli maaşı belirli bir sınıra çekilecek ve Hazine, bu maaşlara destek vermeyecek. Bunun yerine, dar gelirli ve geçim sıkıntısı çeken emeklilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yol, yakıt, gıda ve ulaşım gibi sosyal yardımlar sağlanacak. Ayrıca kira yardımı nakit olarak verilecek. Reform paketinin 2025 bütçesi sonrasında ele alınması ve kademeli bir geçiş süreciyle hayata geçirilmesi bekleniyor.