Midyat'ta 1700 Yıllık Meryem Ana Kilisesi Yeniden İbadete Açıldı

Midyat'ta 1700 Yıllık Meryem Ana Kilisesi Yeniden İbadete Açıldı

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı İzbırak Köyü'nde, yaklaşık 40 yıl önce Avrupa'ya göç eden Süryaniler, geri dönüş kararı aldıktan sonra köylerine büyük yatırımlar yapmaya başladılar. Süryaniler, köyde inşa ettikleri villa evlerin ardından, 1700 yıllık geçmişe sahip olan Meryem Ana Kilisesi’ni de restore ederek yeniden ibadete açtılar. 

İzbırak Köyü’nde, Süryani Ortodoks Cemaati tarafından inşa edilen ve 1700 yıllık bir tarihe sahip olan Meryem Ana Kilisesi, 2 yıllık kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından yeniden ibadet için hazır hale getirildi. 1980'li yıllara kadar yaklaşık 100 Süryani ailenin yaşadığı köy, Avrupa'ya gerçekleşen göçler nedeniyle 1993 yılında tamamen boşalmıştı. Ancak, bölgede terör olaylarının sona ermesi ve huzurun sağlanmasıyla Süryani cemaati geri dönüş kararı aldı ve köyün ibadet yeri olan Meryem Ana Kilisesi’ni tekrar hayata döndürmek için çalışmalar başlattı. 

Restorasyonu tamamlanan kilisenin yeniden ibadete açılışı, düzenlenen görkemli bir ayinle gerçekleşti. Midyat ve Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş’ın önderliğinde, Episkopos Hori Hanna Can ve Hori Gabriel Aktaş ile birlikte yurt içi ve yurt dışından çok sayıda papaz, rahip ve şemmas törene katıldı. Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, İsviçre, Amerika ve Avusturya’dan gelen Süryani cemaati üyeleri de bu tarihi günde hazır bulundu.

Yaklaşık 3 saat süren ayin sırasında İncil'den bölümler okundu ve ilahiler söylendi. Metropolit Aktaş, kiliseyi kutsayarak yeniden ibadete açtı ve restorasyona katkıda bulunan hayırseverlere teşekkür etti. Törenin ardından katılımcılara yemek ikram edildi.

Süryani Rahibe Hatune Doğan, tören sonrası yaptığı açıklamada duygularını şu sözlerle ifade etti: "Bu kilise bizim için çok önemli. Meryem Ana Kilisesi'nin 1700 yıllık bir geçmişi var. Cumhurbaşkanımıza selamlarımızı ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Daha önce bu imkanlarımız yoktu. Şimdi Cumhurbaşkanımız bu imkanı bize sağlıyor. Bütün İzbıraklılar adına gönülden teşekkür ediyoruz. Bugün bizim için bayramdan daha büyük bir gün."

Bu tarihi açılış, Süryani cemaatinin köklerine dönme kararlılığını ve kültürel miraslarına verdikleri önemi bir kez daha ortaya koydu.