AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu: "Dünya, Mardin'in Birlikte Yaşam Kültürünü Örnek Almalı''
AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, 30 medeniyetin izlerini taşıyan Mardin'in, tarih boyunca Kürt, Türk, Arap, Süryani, Yezidi, Yahudi ve Ermeni olmak üzere 7 din ve 7 dilin mensuplarını asırlardır aynı çatı altında bir arada yaşattığını belirterek, "Bugün dünya, Mardin'deki farklı kültürlerin, dinlerin, dillerin yüz yıllardır bir arada nasıl barış içinde yaşadığını örnek almalı" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti Mardin İl Başkanlığı'na atanan Mehmet Uncu, Mardin'i tarihi ve kültürel dokusuyla bir dünya kenti yapmak adına önemli açıklamalarda bulundu.
Mardin İnsanları Vatanına ve Toprağına Bağlıdır
Mardin'deki birlikte yaşama kültürünü değerlendiren Uncu, şehrin 30 medeniyetin izlerini taşıdığını ve tarih boyunca farklı din ve dillerden insanların asırlardır bir arada yaşadığını vurguladı. Uncu, "Mardin, tarih boyunca etnik çatışmaya, ırkçılığa, ayrımcılığa prim vermemiştir. Halkı kadirşinas, misafirperver, nezaketli ve zariftir. Kendi topraklarında Ermeni'yi, Yahudi'yi, Kürt'ü, Arap'ı, Türk'ü, Yezidi'sini ve birçok farklı dini ve dili bir arada barındırmıştır. Ezanın çan sesiyle harmanlaştığı, farklı dinlerin ve dillerin bir arada yaşadığı medeniyet şehrimizde ayrımcılık, kavga, sürtüşme yaşanmamıştır. İnsanlarımız vatanına, toprağına bağlıdır" ifadelerini kullandı.
Dünyada 7 Din ve 7 Dilin Konuşulduğu Tek Şehir Mardin
Uncu, Mardin'in Babiller, Asurlar, Hititler, Urartular, Persler, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Artukoğulları ve Osmanlılar dönemlerinde yerleşim merkezi olduğunu belirterek, şehrin zengin kültürel yapısına dikkat çekti. "Ulu Camii'nin minaresi, Mezopotamya Ovası'na hakim bir konumdadır ve ziyaretçilerin en çok uğradığı yerlerden biridir. Venedik ve Kudüs'ten sonra tamamı sit alanı olan dünyadaki üç şehirden biri olan Mardin, her geçen gün daha fazla kişi tarafından keşfediliyor. Bugün dünya, Mardin'deki farklı kültürlerin, dinlerin, dillerin yüz yıllardır bir arada nasıl barış içinde yaşadığını örnek almalı" dedi.
Mardin Turizmde Dünya Kenti Olacak
Mardin'in önemli hedefleri olduğunu kaydeden Uncu, "Bu hedeflerin başında Mardin'i dünyanın önemli tarihi kentleri arasına sokmak var. Turizmden sanayiye, tarımdan kültürel zenginliğe kadar Mardin'i dünyanın sayılı kentleri arasına sokmak için projeleri adım adım hayata geçireceğiz. Kentin turizmini canlandırmak için rehabilitasyon projelerine ağırlık vereceğiz. Mardin, doğal ve tarihi değerleri açısından turizm potansiyeli yüksek bir şehir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı olarak belirlenen Mardin'in turizm altyapısı, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri geliştirildi. Gelen turist sayısını artırarak konaklama sorunlarını minimum düzeye indirmek için önemli çalışmalara ağırlık veriyoruz" şeklinde konuştu.
Mardin'in Hedefi UNESCO'ya Girmek
Mardin'in dünya mimarisinin önemli şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Uncu, "Tarihi dokumuzun korunması ve dünya kültür mirası listesine girmek için eksiklerimizi tamamlamak için çaba gösteriyoruz. İnşallah Mardin'i UNESCO listesinde göreceğiz. Bunu yaparken turizmin gelişmesini sağlamalıyız. Turizm sektöründe hizmet veren mevcut işletmelerin canlanması ve yeni işletmelerin oluşturulması gerekiyor. Dışarıdan işletmelerin Mardin'de faaliyete başlaması, lokomotif etkisi gösterecektir. Son yılların turizm gözde merkezi olan Mardin'de hedefimiz, 5 yıl içinde 5 milyon turisti ağırlamak. Turizmi 12 aya yaymayı amaçlıyoruz" dedi.
Haktan Yana, Halka Hizmet Etmek İçin Çalışacağız
Mardin ve halkına hizmet etmek için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Uncu, "Ayrıştırmayı rafa kaldırarak, birleştirici bir çizgi doğrultusunda hareket edip haktan yana halka hizmet etmek için durmadan çalışacağız. Mardin'in her yerini kapsayacak projelerimizle daha aydınlık yarınların kapısını aralamanın derdindeyiz. Turizm, tarım, sanayi ve ticaret alanlarında aktif rol oynayan Mardin'i daha iyi yerlere getirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaybedecek Zamanımız Yok
Mardin'in kaybedecek bir dakikasının bile olmadığının altını çizen Başkan Uncu, depremin dolaylı olarak Mardin ekonomisini ve turizmini etkilediğine dikkat çekerek, "Lojistik ve kalkınma yolunda Türkiye'nin geleceği Mardin'den geçiyor. Kamu kurumlarını hareketlendireceğiz çünkü bizden hizmet bekleyen vatandaşlarımız var. Çalışmayanlar bizde olmaz. İktidarız, genel yönetimden ötürü sorumluyuz ve bu sorumluluğumuzu yerine getirmeye kararlıyız. DEM belediyelerine karşı muhalefetteyiz ve bu noktada sorumluyuz. Belediyelerin çalışmalarını takip edip hizmetin takipçisi olacağız" dedi.
Rotamız Siyaset Üstü Hizmet
Yerel siyasette hizmetin siyaset üstü olması gerektiğini vurgulayan Uncu, "Hizmette siyaset ve partiler üstü bir anlayışla hareket edeceğiz. Mardin'de, ülkenin ve dünyanın her yerinde yaşayan Mardinlilere karşı sorumluyuz. Bölgede bulunan tüm illerde çevre yolları ve alt-üst geçitler tamamlanırken, Mardin şehir merkezinde kamyonlar ve tırlar geçmeye devam ediyor. Devletimiz muktedir, hükümetimiz güçlüdür. Mardin, siyasette, iş dünyasında, askeri cenahta güçlü bir lobiye sahip. Bu değerlerimizin harekete geçmesi, başta çevre yolu olmak üzere Mardin'in tüm sorunlarının kısa vadede çözüme kavuşmasını sağlayacaktır. Dinamikleri harekete geçirme gayretimizi sürdüreceğiz. Ayrıca Avrupa Fair Play Birliği 30. yıl Fair Play ödül töreni ve Fair Play Kongresi'nin 21-24 Ekim 2024 tarihleri arasında Mardin'de gerçekleştirilecek olması büyük bir önem taşıyor" şeklinde konuştu.