Tarihe Yolculuk: Mardin’de 1624 Yıllık Kilise Mozaikleri Kurtarılıyor
Tarihe Yolculuk: Mardin’de 1624 Yıllık Kilise Mozaikleri Kurtarılıyor
Mardin'in Derik ilçesi Göktaş Mahallesi'nde 396 yılında inşa edilen bir kiliseye ait mozaikler, kaçak kazı sonucu ortaya çıkartılan alanda başlatılan kurtarma kazılarıyla gün yüzüne çıkıyor. Jandarma ekiplerinin 2019 yılında yaptığı müdahale sonrası sit alanı ilan edilen bölgede, 5 Temmuz 2020’de uzman ekipler tarafından kurtarma kazı çalışmaları başlatıldı.
Erken Bizans Döneminin İzi: Mardin’de Mozaiklerle Dolu Bir Kilise Bulundu
Kazı çalışmalarında, bazilikal planlı kilisenin tabanında insan ve hayvan figürleri, geometrik süslemeler ve Süryanice yazılarla bezenmiş mozaikler ortaya çıkarıldı. Bu mozaiklerde, özellikle av sahneleri ve hasat dönemlerini betimleyen "nisan" ve "haziran" ibareleri dikkat çekiyor. Ayrıca sırtlan, at, dağ keçisi ve boğa figürleri de mozaiklerde yer alıyor. Kilisenin tabanında yer alan Estrangelo stilinde yazılmış 9 satırlık kitabe, yapının 396 yılına tarihlendiğini gösteriyor.
Kurtarma Kazısı: 396 Yılına Ait Mozaikler Derik’te Ortaya Çıkarıldı
Erken Bizans dönemine ait olan bu bazilikal planlı kilise, bölgenin tarihsel ve kültürel dokusuna ışık tutarken, kilisenin doğuya bakan apsis kısmında litürjik eserlerin de bulunduğu belirtiliyor. Gelecek kazı çalışmalarında, kilise dışında sivil mimari yapıların da gün yüzüne çıkarılabileceği tahmin ediliyor.